Home » Nieuws
Nieuwsoverzicht

'Door coaching voelen starters zich gesteund

7 februari 2019 nieuws, nieuwsbrief Coaching, Starters

Er is steeds meer aandacht voor startende leraren; niet alleen binnen het basisonderwijs maar ook op de pabo. En dat is niet voor niets. Te veel leraren vallen binnen een paar jaar uit. Coaching van startende leraren is een belangrijk middel om starters op weg te helpen en ze binnen de school te houden.

'Door coaching voelen starters zich gesteund

Anne-Marie van der Horst, onderwijsadviseur bij het Marnix Onderwijscentrum, geeft trainingen ‘coaching’ aan leraren die (startende) collega’s willen coachen. Ook adviseert zij besturen over begeleidingsprogramma’s. “Coaching is belangrijk. Door een coach aan te bieden, voelen leraren zich gesteund. Er komt heel veel op ze af en dan is het heel prettig om af en toe te kunnen reflecteren en op die manier opgeladen te worden. Bovendien voorkom je zo uitval en is de kans groter dat je je medewerkers binnen houdt.”

De onderwijsadviseur benadrukt dat er een groot verschil is tussen coaching en begeleiding. Volgens haar hebben startende leraren een mentor nodig en een coach. De mentor is aanspreekpunt voor de praktische zaken binnen de school. De coach helpt met reflecteren op uitdagingen, praat over zorgen en spanningen, maar ook over leerbehoeftes. Het is een vorm van  ‘slow learning’. Overigens begin je na een half jaar pas met coaching, omdat de leraar eerst tijd nodig heeft om te ‘landen’.

Goede coach?
Anne-Marie van der Horst: “Ik adviseer starters om, liefst al bij het solliciteren, te vragen naar de begeleiding. In de cao is vastgelegd dat je recht hebt op een coach.” Volgens Anne-Marie is een goede coach iemand die de ander zijn eigen leerproces gunt. Een coach mag wel eigen expertise inzetten, maar moet de ander niet willen vertellen wat hij of zij moet doen. Als je coach wilt worden, is het belangrijk dat je openstaat voor de oplossingsstrategiën van de coachee zelf. Je moet dus op je handen kunnen zitten. Verder moet je als coach veel luisteren, samenvatten en doorvragen. Je bent gericht op het versterken van de starter in zijn professionele ontwikkeling.

Zelf coach worden
Het Marnix onderwijscentrum biedt verschillende cursussen aan zoals Coach van startende leerkrachten.  Partnerscholen van de Marnix Academie krijgen korting op deze cursus. Andere cursussen die het Marnix Onderwijscentrum aanbiedt op dit terrein zijn: De basiscursus Het coachen van leraren en de post-hbo-opleiding Coach in het onderwijs.

www.marnixonderwijscentrum.nl