Home » Nieuws
Nieuwsoverzicht

Herregistreren zonder opleiding

Als schoolleider ben je verplicht je te blijven professionaliseren en je te registreren in het Schoolleidersregister PO. Iedere vier jaar werk je vervolgens toe naar herregistratie. Je hoeft daar geen opleiding voor te volgen, maar kunt via ons assessmentcenter een portfolio maken waarmee je aantoont dat je je voldoende ontwikkeld hebt.

Herregistreren zonder opleiding

De voordelen
Het maken van een eigen digitaal portfolio wordt ‘informeel leren’ genoemd. Deze manier van leren biedt een aantal voordelen ten opzichte van formeel leren (een opleiding).
Judith Amels, coördinator van het assessmentcenter: “Als je je wilt professionaliseren via ons assessmentcenter kies je allereerst één of meerdere thema’s waar je aan wilt werken. Vervolgens kun je in je eigen tempo aan de slag, op een moment dat het jou uitkomt. Je hebt daarbij zelf de regie over je leerproces: je bepaalt zelf wat je wilt leren. Dat is anders als je een opleiding volgt. Dan ligt het allemaal veel meer vast.”

Snel?
Bovendien blijkt uit onderzoek dat informeel leren heel waardevol is, vertelt Judith Amels. “Het kan zelfs meer opleveren dan formeel leren. Dat komt doordat het dichter bij de eigen praktijk staat.”
Hoe lang je bezig bent om je herregistratie te voltooien is moeilijk te zeggen. Dat hangt van jezelf af. Maar volgens de coördinator kan het in principe snel gaan. Je kunt namelijk al je professionalisering gebruiken in je portfolio. Naast je eigen beschrijving kun je filmpjes toevoegen, feedback van collega’s of bijvoorbeeld het verslag van je functioneringsgesprek.

Samen
Je hoeft het niet alleen te doen. We kunnen je koppelen aan een schoolleider die met hetzelfde thema bezig is, maar je kunt ook met collega’s van hetzelfde bestuur beginnen. Verder kunnen onze medewerkers, als je dat wilt, meekijken of je portfolio zich goed vult. Judith Amels: “We hebben heel veel kennis en kunde in huis omdat we ook schoolleiders opleiden. We zijn veel met ze in gesprek en weten daardoor wat er speelt. We hebben hetzelfde voor ogen: goed onderwijs voor kinderen.”

Meer info
Wil je meer weten over het assessmentcenter voor informeel leren? Ga naar de website en kom naar de informatiebijeenkomst op 5 maart bij het Marnix Onderwijscentrum. Je kunt je aanmelden voor de bijeenkomst via de website:

https://www.marnixonderwijscentrum.nl/herregistratie