Home » Nieuws
Nieuwsoverzicht

Collegejaar officieel geopend

6 september 2018 nieuws, nieuwsbrief Jaaropening, Unesco

Het nieuwe collegejaar is afgelopen maandag officieel geopend. In de Utrechtse Janskerk kwamen studenten, medewerkers en externe relaties van de Marnix Academie samen. Er was een mooi programma met sprekers en muziek. Bijzonder dit jaar was dat we dé adviseur voor Unesco over onderwijs en duurzame ontwikkeling te gast hadden: Charles Hopkins. De Canadees gaf zijn visie op onderwijs over duurzame ontwikkeling.

Collegejaar officieel geopend

Begin dichtbij
“Duurzame ontwikkeling gaat niet alleen over het klimaat”, legde Hopkins uit. “Het gaat net zo goed over sociale gerechtigheid, diversiteit en gelijkheid. Het is aan ons de taak om leerlingen de tools te geven om met deze thema’s om te gaan en ze voor te bereiden op nieuwe banen.” Hopkins liet aan de hand van een aantal voorbeelden zien dat ons gedrag invloed heeft op de leefomstandigheden van mensen ver weg. “Er ligt er een grote uitdaging om verandering te brengen in gedrag van mensen, vanuit respect voor de aarde.” Hopkins benadrukte ook het belang van toegang tot onderwijs voor iedereen om zo de kloof tussen arm en rijk te dichten. (Daar gaat global goal 4 over) Ten slotte moedigde hij de studenten aan om vooral te experimenteren in het onderwijs. “Begin binnen je eigen invloedssfeer. Verander daar wat je kan veranderen. Zoek vervolgens samenwerking met anderen. En luister naar de ideeën van je leerlingen.”

Rap
De Utrechtse rapper Jermain Bridgewater werd op het podium in de Janskerk geïnterviewd door docent Koen Luijs. De rapper komt regelmatig op scholen om daar rap challenges neer te zetten. De kinderen maken een eigen rap over de global goals en delen dit op social media. “Kinderen vinden de global goals heel logisch”, vertelde de rapper. “Het is mooi om hun ideeën daarover te horen en te zien dat ze zich meer bewust worden.” Binnenkort geeft Jermain ook een rapworkshop op de Marnix Academie!

De muziek werd verzorgd door het Utrechtse a capella trio King Rosewood. Zij zongen vier prachtige nummers gedurende het programma. Het was een afwisselende en inspirerende opening! Bekijk ook de foto’s.


Quotes uit de lezing van Charles Hopkins

“Can you consider yourself literate if you cannot read the world?” Minister of Education, Province of Newfoundland, Canada

"Sustainable development is development that meets the needs of the present, without compromising the ability of future generations to meet their own needs”