Home » Nieuws
Nieuwsoverzicht

Een onvergetelijke week in Bosnië

Het oorlogsverleden is nog steeds voelbaar in Bosnië. Een groep studenten van de Marnix Academie ging erheen om Bosniërs te helpen en te leren over dat stukje recente geschiedenis. Laura van Eck (rechts op de foto) en Annemiek Boer waren erbij.

Een onvergetelijke week in Bosnië

De twee organiseerden, samen met enkele anderen, de reis voor zo’n vijftig studenten van de Marnix Academie. Ze waren er al eerder geweest, maar toch zijn ze opnieuw onder de indruk. “Je ziet, 23 jaar later, nog steeds overal in Sarajevo gaten in de muur van de beschietingen. Er zijn zelfs nog mijnenvelden en er worden nog steeds massagraven ontdekt.” Volgens Laura en Annemiek komt de geschiedenis heel dichtbij als je in het land rondloopt. “Sommige studenten worden er echt angstig van”, vertelt Laura. 

Klussen en lesgeven
Het grootste deel van de tijd zijn de studenten druk met het opknappen van een school. En een aantal geeft daarnaast les aan de kinderen of workshops aan de leraren van het schooltje. Annemiek vertelt dat ze twee lokalen en twee hallen van een voorschool hebben opgeknapt. Ondanks de tegenslagen tijdens het klussen, is het gelukt en zijn ze trots op het resultaat.

Keihard werken
“Waarom ik dit zo graag doe? Ik wil echt helpen”, vertelt Annemiek. “Het is niet zomaar een gezellig reisje. Het is keihard werken en soms ook best emotioneel. Maar als je ziet hoe dankbaar de kinderen en de leraren zijn! Toen we weggingen stonden de kinderen te huilen op het plein. Dat blijft me nog het meest bij.”
De groep had lesmaterialen meegenomen naar Bosnië en tijdens een workshop legde Laura aan de leraren uit hoe ze het kunnen gebruiken. “Het zijn voor ons heel normale materialen, maar zij waren zó dankbaar!” Annemiek: “Dat maakt ook wel dat je je realiseert hoe goed wij het hebben in Nederland.”

Volgend jaar weer
In het voorjaar van 2019 gaan Annemiek en Laura weer naar Bosnië. Ze raden andere studenten aan om mee te gaan. Laura: “Het is een hele gave en gezellige week. Studenten uit alle fases gaan mee en je wordt een hechte groep met elkaar.” 
De studenten van de Marnix Academie bezoeken Bosnië samen met medewerkers van Out of Area: www.outofarea.nl

Unesco
De Marnix Academie is sinds 2018 lid van het Unesco scholennetwerk. De reis naar Bosnië sluit mooi aan bij de doelen van Unesco, zoals internationale verbondenheid en solidariteit.

Unesco