Home » Nieuws
Nieuwsoverzicht

Zij brengen meer muziek in de klas

Eerstejaarsstudenten Jessica Corbijn en Elroy Struik willen meer muziek in de klas. Ze zijn beide muzikaal en kozen daarom voor het nieuwe specialisatietraject Vakspecialist muziek. Hiermee halen ze het erkende diploma Vakspecialist muziek. “Op mijn stage zijn ze eigenlijk altijd positief en blij dat ik wél wat met muziek heb.” 

Zij brengen meer muziek in de klas

Elke maandagmiddag van 16.00 tot 17.30 uur zijn ze in het muzieklokaal te vinden. Daar gaat het over ritme en zang en leren ze nieuwe muziekinstrumenten bespelen. Jessica speelt zelf piano en zingt. Elroy ook, maar hij speelt daarnaast ook nog op de gitaar en de saxonette. 
Natuurlijk is er binnen het curriculum van de pabo ook aandacht voor muziek. Deels is er overlap tussen het traject en het vak koorzang. Voor Elroy is dat geen probleem: “Het een en ander versterkt elkaar. Bovendien kan ik medestudenten helpen als ik op een bepaald terrein al verder ben.”
Het traject levert de studenten extra tools op om een goede muziekles te kunnen geven op de basisschool. In de lessen van het traject gaan ze bovendien veel meer de diepte in. 

Lied aanleren
Jessica en Elroy geven regelmatig muziekles op hun stageschool. Jessica: “Ik merk dat ik nu meer zelfvertrouwen heb als ik een lied ga aanleren. Aan het begin van het jaar vond ik dat best spannend, maar ik heb in de muziekklas inmiddels zoveel geleerd dat ik goed weet hoe ik het moet aanpakken. Als ik merk dat het lukt en de kinderen er plezier in hebben, motiveert dat enorm!”

Geen tijd
De studenten hechten waarde aan muziek in de klas. Toch is er niet op elke school veel aandacht voor. Jessica: “Ik ben altijd verrast als leraren zeggen dat ze het belangrijk vinden, maar er geen tijd voor hebben. Volgens mij kun je het vrij makkelijk koppelen aan een ander vak. Er zijn bijvoorbeeld veel liedjes over de geschiedenis.”
Beide krijgen ze de ruimte om met muziek aan de slag te gaan. Elroy: “Mijn mentor vindt het leuk. Zij leert er zelf ook van zegt ze.” Ook Jessica ervaart dat ze meerwaarde heeft op de basisschool. Leraren zijn eigenlijk altijd positief en blij dat ik wél wat met muziek heb.” 

Vrijheid
“Het belangrijkste bij een muziekles? Dat de kinderen plezier en uitdaging hebben”, meent Jessica. En Elroy voegt daaraan toe: “Kinderen moeten de vrijheid hebben om te ontdekken.” 
Na het afronden van de pabo willen ze beide voor de klas. Muzieklessen zullen een belangrijke rol blijven spelen. Jessica: “Wie weet ga ik op den duur als vakdocent muziek werken. Het is leuk dat die mogelijkheid er is.”

Meer info vind je op de website.

---------------------------------- 
Zelf vakspecialist muziek worden? Dat kan door de post-hbo-opleiding te volgen. Je maakt kennis met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van muziekonderwijs en krijgt inzicht in leer- en ontwikkelingslijnen voor het vak muziek op de basisschool. Daarnaast organiseer je schoolconcerten op school, studeer je een musical in en/of geef je tijdens bijzondere projecten leiding aan een schoolkoor of instrumentale speelgroep.