Home » Nieuws
Nieuwsoverzicht

Hoe gezond en sportief is jouw school?

Sharon van de Bunt en Anne van Hoorn zijn derdejaarsstudent en ronden dit schooljaar het traject Specialist Sportieve en gezonde school af. Een interview over bewegen tijdens de les, gezonde traktaties en vastgeroeste patronen.

Hoe gezond en sportief is jouw school?

Anne en Sharon volgen dit specialisatietraject op de Marnix Academie naast de pabo. Op de vraag of ze zich de rol van ‘specialist sportieve en gezonde school’ na hun afstuderen op zich zien nemen, antwoorden ze volmondig ‘ja!’. Beide studenten zouden het leuk vinden om bijvoorbeeld het traject naar het vignet Gezonde School te begeleiden en er vervolgens voor te zorgen dat de school het kan behouden. Ze hebben nu al ervaring opgedaan met bijvoorbeeld voedingslessen, het stimuleren van bewegen op school en het schrijven van beleid hiervoor.

Wat is jullie meerwaarde in de basisschool?
Sharon: “Voor sommige scholen zijn sport en voeding echt ondergesneeuwde thema’s. Een school zegt bijvoorbeeld dat het gezonde traktaties wil stimuleren. Maar er wordt niet actief werk van gemaakt. Ik vind het leuk de gezonde leefstijl bespreekbaar te maken en mogelijkheden aan te reiken. Dat is dan ook onze meerwaarde. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een boekje ‘gezonde traktaties’. Daarmee maken we kinderen én ouders bewust.” 
Anne: “Onze meerwaarde zit ‘m er ook in dat wij werken met een netwerk van instanties om de school heen, zoals de GGD. We weten bij wie we kunnen aankloppen voor hulp of subsidies.” 

Zitten basisscholen op jullie te wachten?
Anne: “Sommige scholen willen deze kennis graag hebben. Op andere scholen is er echt een cultuuromslag nodig. Daar zitten leraren vast in vertrouwde patronen. Ze vinden het spannend om nieuwe dingen te proberen.”

Sharon: “De kinderen reageren altijd enthousiast als je ze in de les laat bewegen. Wij hebben in het specialisatietraject heel veel bewegingstussendoortjes geleerd. Soms ren ik met de kinderen in een sliert door de klas en roep ik een som. Als ik ‘tunnel’ roep, bukken we met z’n allen en als ik ‘boom’ roep strekken we ons. Daarna volgt er weer een som. Leraren zijn soms bang dat kinderen er druk van worden, maar het omgekeerde is waar; ze kunnen in die vijf minuten hun energie kwijt.”

Hebben jullie tips voor leraren basisonderwijs of pabo-studenten?
Sharon: “Een open houding is belangrijk. En heb je geen tijd? Combineer het met elkaar: bewegen en rekenen gaat heel goed samen. Vijf minuten is al genoeg.” 
Anne: “Probeer het gewoon!”

Meer info
Lees hier meer over het traject Specialist Sportieve en gezonde school

Word zelf specialist sportieve en gezonde school!
Werk je al in het basisonderwijs en wil je zelf specialist sportieve en gezonde school worden? Dat kan door de nieuwe post-hbo-opleiding te volgen. Tijdens het traject specialiseer je je op het gebied van gezondheid en bewegen. Met de kennis en vaardigheden die je opdoet in de opleiding vervul je straks een sleutelrol op jouw school.