Home » Nieuws
Nieuwsoverzicht

Naar de pabo met een vwo-diploma?!

Je leerlingen hebben het vwo gedaan en gaan dan natuurlijk studeren. Aan de universiteit. Dat spreekt voor zich. Want naar het hbo met een vwo-diploma vinden veel scholieren, ouders én docenten ‘zonde’. Zeker als het om de pabo gaat. Maar is dat wel terecht?

Naar de pabo met een vwo-diploma?!

Ook Valerie kreeg te maken met vooroordelen. Zij deed de Academische pabo op de Marnix Academie. “Veel vwo-ers zijn bang om voor het hbo te kiezen omdat dat een te laag niveau zou zijn”, vertelt ze. “Maar weet je, hbo is maar een label. De Academische pabo is ontzettend uitdagend voor een vwo-er. Je houdt je bezig met onderzoek doen en het ontwerpen van onderwijs. Ook als je uiteindelijk niet voor de klas wilt staan, is het een goede keuze. Je doet praktijkervaring op die veel mensen uit de academische wereld missen. De opleiding slaat wat dat betreft een brug tussen de wetenschap en de praktijk.”

Inmiddels is Valerie afgestudeerd en staat ze voor de klas, maar ze volgt ook een masteropleiding aan de Universiteit Utrecht. Want met de premaster die in de hbo-opleiding is opgenomen, kon zij direct aan de masteropleiding Onderwijskunde beginnen.

Eigen adviesbureau
Net als veel andere studenten van de Academische pabo wil Valerie meer dan alleen voor de klas staan. “Ik sluit niet uit dat ik na mijn master mijn werk als juf ga combineren met onderwijskundige advisering. Misschien kan ik een adviesbureau opzetten en zo op projectbasis als onderwijskundige aan de slag gaan. Dat kan ook buiten het onderwijs zijn, zolang er maar sprake is van leersituaties.”

Onderzoeken en ontwerpen
Meryam is derdejaarsstudent aan de Marnix Academie en al even ambitieus. Zij heeft voor de Academische pabo gekozen omdat ze er naar eigen zeggen ‘alles uit wil halen wat erin zit’.  “Tijdens de opleiding word je steeds gestimuleerd om meer te doen dan wat er van je verwacht wordt en buiten de boeken te denken. Zo kun je je onderzoek zelf vormgeven en ontwerp je bovendien je eigen lessen.” Meryam vertelt dat hoewel je veel onderzoek doet, de praktijk altijd een belangrijke rol speelt. “Die combinatie spreekt mij aan, want het maakt het heel afwisselend.”

Als je de Academische pabo wilt doen moet je volgens Valerie en Meryam wel nieuwsgierig zijn en over dingen na willen denken. “En je moet heel gemotiveerd zijn”, vindt Valerie. “Want het is een pittige opleiding. Je bent er echt vijf dagen per week mee bezig. Daarnaast werk je veel in groepsverband; daar moet je dus wel voor open staan.”

 

OVER DE ACADEMISCHE PABO:

De Academische pabo is ontstaan door de groeiende vraag in het basisonderwijs naar leraren met academisch werk- en denkniveau. Met deze opleiding worden studenten voorbereid op een bijzondere rol in het onderwijs. Als academisch geschoolde leraar kunnen ze niet alleen goed met kinderen omgaan, maar hebben ze ook ruime kennis van alle vak- en vormingsgebieden in het basisonderwijs. Daarnaast hebben ze ruime ervaring in onderzoeken en ontwerpen. Zo kunnen ze een bijdrage leveren aan het verrijken en ontwikkelen van het basisonderwijs.
Dankzij de premaster die deel uitmaakt van de opleiding kunnen studenten na de opleiding direct aan een universitaire masteropleiding Onderwijskunde beginnen.