Home » Nieuws
Nieuwsoverzicht

Thomas van der Vaart wint voorleeswedstrijd

Voorleeskampioen van de Marnix Academie is Thomas van der Vaart. Hij won op 17 januari de finale.

Thomas van der Vaart wint voorleeswedstrijd

Met inlevingsvermogen, mooie expressie en veel contact met het publiek las hij een fragment uit Naar het noorden van Koos Meinderts. Op 9 april zal Thomas de Marnix Academie vertegenwoordigen in de regionale finale.

De kinderjury en de vakjury kwamen tot dezelfde top 3 van voorlezers. De vakjury bepaalde na uitgebreid overleg dat Kimberly Bollen en Lieve de Ruijter een gedeelde tweede plaats kregen. ‘Ik zou willen dat ik bij jou in de klas zat!’, verzuchtte een van de juryleden.
Ook de andere deelnemers namen de luisteraars op hun eigen, prachtige manier mee in hun verhaal. Daphne de Jong, Jarina Woudenberg en Mariëlle Mulder krijgen dan ook een eervolle vermelding!

Lezing Charlotte Dematons
Voorafgaand aan het voorlezen kwam kinderboekenmaker Charlotte Dematons aan het woord. Zij vertelde op humoristische en nuchtere wijze over de meesters en juffen uit haar jeugd in Frankrijk (slaan was op school toen niet ongebruikelijk, maar haar deftige moeder stak daar een stokje voor). Voorlezen, dat is voor Charlotte vanzelfsprekend en belangrijk. 

Illustraties
Het proces van opdracht of idee naar het uiteindelijke boek liet ze zien aan de hand van schetsen, een eerste versie van een van haar boeken (een enorme strook van alle pagina’s aan elkaar) en toelichtingen bij haar prenten. Illustraties moeten helemaal ‘kloppen’, want kinderen zien alles! En dan is het leuk om er grapjes en ‘obstakels’ in te verstoppen, zodat kinderen wat langer kijken en meer zien.

Een mooi advies: breng je leerlingen in de klas in aanraking met andere ‘plaatjes’ dan die ze toch al zien. Wanneer je bijv. een plaatje van een kunstwerk ophangt, hoef je er niet eens over te praten, maar kinderen slaan het op in hun geheugen. Daarmee voeg je iets toe aan hun toekomst, net als wanneer je mooie boeken voorleest in de klas!