Pabo Voltijd

Op de voltijd lerarenopleiding basisonderwijs leer je hoe je kinderen in het basisonderwijs op weg helpt naar een succesvolle toekomst. Hier op de Marnix Academie besteden we veel aandacht aan praktijk, en kun je rekenen op een persoonlijke aanpak. We zijn niet voor niets de beste pabo van de provincie Utrecht! In vier jaar leer je hoe je als een zelfverzekerde juf of meester voor de klas komt te staan.

Schrijf je alvast in via Studielink

In de onderstaande video vertelt pabo-student Anouk over de Marnix Academie.

Pabo en Academische pabo

Op de Marnix Academie heb je de keuze uit twee varianten: de pabo en de Academische pabo.

De Lerarenopleiding basisonderwijs  leidt je op tot een goede juf of meester. Na vier jaar sta je zelfverzekerd voor je eigen klas en weet je hoe je het onderwijs kunt afstemmen op jouw leerlingen.

Naast de reguliere pabo kun je ook kiezen voor de Academische pabo.
Wil jij niet alleen voor de klas staan, maar ook op academisch niveau onderzoek doen om de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs verder te verbeteren? Dan is de Academische pabo wat voor jou. Tijdens de opleiding bestudeer je onderzoekstechnieken en vak- en vormingsgebieden in het basisonderwijs.

Waarom de Marnix Academie?

Beste pabo van provincie Utrecht
Centrale ligging in Nederland
Prettige, persoonlijke sfeer
Partner van 350 basisscholen
Individuele studiebegeleiding
Buitenlandse stage mogelijk

Wil je meer weten? Kom dan eens langs op een van onze open dagen.

Vooropleiding

Voor de reguliere pabo moet je in het bezit zijn van een havo-diploma of een mbo-diploma (niveau 4).

Let op! Zit jij nu op het mbo of doe je havo-eindexamen en wil je naar de pabo? Dan moet je aan kenniseisen voldoen. Je moet kunnen aantonen dat je over voldoende kennis beschikt van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek.

Lees meer over de toelatingseisen voor de reguliere pabo.

Voor de Academische pabo heb je vwo werk- en denkniveau nodig. Heb je een havo-diploma? Dan moet je eerst een toets doen om te laten zien dat je over het vereiste niveau beschikt.

Lees meer over de toelatingseisen voor de academische opleiding.

Opbouw van de opleiding

De voltijdopleiding pabo aan de Marnix Academie leidt je in vier jaar op tot leerkracht basisonderwijs. Elke week besteed je 40 uur aan je studie. Vijfentwintig daarvan zijn contacturen; dat zijn de uren dat je college volgt of stage loopt. De overige 15 uur besteed je aan zelfstudie; je bereidt je stage of colleges voor en leert voor toetsen.

Leraar worden in Utrecht

Fases

De opleiding is opgebouwd uit een major- en minorfase. In principe beslaan beide fases twee jaar, maar er is ruimte om te versnellen of te vertragen. We spreken daarom ook liever van fases dan van jaren. De major- en de minorfase zijn elk ook weer opgedeeld in twee fases.

In de majorfase leer je de basisvaardigheden en -kennis van het leraarschap. In de minorfase kun je je verder verdiepen en specialiseren.

Majorfase

De basis van de opleiding is de majorfase. In deze eerste twee jaar gaat het om de basisbekwaamheden van de leraar. Wat moet je allemaal weten van leerlingen om ze te kunnen begeleiden in hun basisschooltijd? Welke vaardigheden moet je beheersen om in het basisonderwijs te kunnen werken? Hoe geef je de verschillende vakken? Het gaat in deze fase dus om vakkennis en didactiek, aangevuld met algemene beroepsvaardigheden.

De majorfase bestaat uit twee fases:

  • Fase opleidingsbekwaam (het propedeusejaar)
  • Fase beroepstakenbekwaam (het tweede jaar)

In het propedeusejaar word je ‘ingewijd’ in het beroep van leraar basisonderwijs. Je maakt kennis met allerlei onderwijsactiviteiten als: Hoe organiseer ik een leuke, leerzame les? Hoe sluit ik aan bij het niveau van de kinderen? Hoe los ik (samen met kinderen) conflicten op? Hoe ga ik om met feedback? 

In het tweede jaar leer je complexere handelingen uitvoeren en toepassen. Zo ga je zelf aan de slag met het ontwerpen van onderwijs.

Lees hier meer over de vakken die je krijgt in de majorfase.

Leraar worden in Utrecht

Minorfase

De minorfase, het tweede deel van je studie, staat voor verdieping en specialisering. Ook de minorfase kun je verdelen in twee fases:

  • Fase werkplekbekwaam (het derde jaar)
  • Fase startbekwaam (het vierde jaar)

In het vierde jaar maak je een keuze uit een van de zes afstudeerprofielen. De zes profielen zijn:

  • Kunst en Cultuur
  • Wereld, Wetenschap en Techniek
  • Oudere kind
  • Cultuur en Identiteit
  • Focus van leerkrachten op onderwijs- en ondersteuningsbehoeften
  • Jonge kind

Het gehele vierde jaar richt je je op jouw gekozen profiel. Je specialiseert je dus in één specifiek terrein en doet onder andere onderzoek.